Villanyautó töltése: A gyors mindig jobb?

Az utóbbi másfél évtizedben az egyre vékonyodó okostelefonok teljesen megváltoztatták a telefonhasználati szokásainkat. Nem arra gondolok, hogy ma már telefonálásra használjuk a legritkábban az eszközt, hanem arra, hogy minden este vagy akár napközben is töltjük a készüléket. Így az mindig használatra kész. Valószínűleg senki sem venne olyan okostelefont, aminek a töltése ugyan 3 perc és akár három-négy napig is működik egy töltéssel, de a műveletet csak egy speciális üzletben tudják elvégezni. Egyszerűen túl kényelmetlen lenne az otthoni, konnektoros töltéshez képest.

Valami ilyesmi paradigmaváltás zajlik most az autózásban is. A jövőben nem kell hetente speciális helyre járni az autóval, hogy ott feltöltsék, hiszen tölteni bármikor tudjuk otthon, a munkahelyen illetve az üzletek és bevásárlóközpontok parkolóiban is. Így gyakorlatilag mindig tele, vagy közel tele akkuval vághatunk neki a következő utunknak. Az elektromos autóval tehát jellemzően nem akkor állunk meg tölteni, amikor az akkuja már lemerült, hanem akkor töltünk, amikor egyébként is áll.

AC / DC

Technológia szempontjából kétféle töltést különböztetünk meg. A váltakozó áramú (AC) töltés esetén az elektromos hálózatból elérhető váltakozó áramot az autóba épített fedélzeti töltő alakítja az akkuban is eltárolható egyenárammá. A maximális töltési teljesítményt a fedélzeti töltő teljesítménye korlátozza, ami többnyire 7-11 kW (nagyon ritkán 22 kW). Egyenáramú (DC) töltés esetén az átalakítást a töltőoszlop végzi, ahol nincs méret és súly korlát, így bőven lehet nagyobb méretű, így nagyobb teljesítményű is az oszlop. Ma már nem ritkák a 350 kW teljesítményű töltőpontok sem, de a legtöbb ilyen készülék Magyarországon 50 kW-os. 

Ezek a készülékek természetesen drágák, így otthonra nincs sok értelme beszerezni őket. Már csak azért sem, mert éjjel amíg alszunk, vagy napközben a munkahelyen nincs jelentősége, hogy az autó fél óra alatt vagy 6 óra alatt tölt-e fel. Úgysem állunk mellette, hogy kivárjuk a töltés végét, és egyébként sincs rá szükségünk reggelnél vagy a munkaidő végénél hamarabb.

 

Sőt, még hátrány is lehet, ha gyorsan feltölt az autó, hiszen akkor a programunkat (alvás, munka, mozi, strandolás, stb.) meg kell szakítanunk, hogy a feltöltött autóval átálljunk egy másik parkolóhelyre. Nem lenne ugyanis szép teletöltött autóval órákon keresztül foglalni a töltőt olyanok elől, akiknek a továbbjutásukhoz (hazajutásukhoz) szükségük lenne rá.

Gyors, vagy ahogy az 50 kW-os és annál nagyobb teljesítményű töltőket hívni szokták villámtöltőket főleg olyan helyen érdemes használni, ahol nem akarunk néhány percnél több időt tölteni. Az autópályán megállunk egy kávéra, ebédelni vagy csak a mosdó miatt. Ilyenkor azalatt a néhány perc alatt komoly mennyiségű, akár több száz km-re elegendő energia kerühet az akkuba.

Mit tehet, aki nem tud otthon vagy a munkahelyén tölteni?

Szerencsére egyre több lakótelep, üzlet és bevásárlóközpont parkolójában alakítanak ki AC és DC töltőket. A lakótelepi AC töltő lehet, hogy lassú, de reggelre ugyanúgy feltölt, mint egy DC, és bátran ott lehet hagyni az autót. A lényeg, hogy minél közelebb legyen a lakásunkhoz. Ha ilyen nincs, akkor érdemes a rendszeres nagybevásárlásokhoz azokat bevásárlóközpontokat vagy üzleteket preferálni, ahol van DC töltő, amivel a vásárlás ideje alatt feltöltődhet az autónk akkumulátora is.

Tönkreteszi-e a villámtöltés az akkut?

A mai modern elektromos autók rendkívül precíz akkukezelő és hőmenedzsment rendszerrel rendelkeznek, így meg tudják védeni a cellákat a túlmelegedéstől. Ennek a hatékony védelmi rendszernek köszönhetően bátran lehet őket villámtöltőn is tölteni.