Ti kérdeztétek! Élményeink a nyári rendezvényekről

A MOON csapata gyakran és nagyon szívesen vesz részt rendezvényeken, ahol szakértő kollégáink személyes szaktanácsadással várják a látogatókat. Ebben a cikkben az ilyen alkalmakkor gyűjtött tapasztalatainkat szeretnénk megosztani veletek. A Porsche Hungaria Kft. részeként ugyanis gyakran ér minket a vád, nem tudunk részrehajlás nélkül, elfogulatlan cikket írni a cégcsoport által forgalmazott autókról és töltőkről, éppen ezért ezt a cikkeket most Ti írtátok:

Az egyik nyári kitelepülésünk helyszíne a Palóznaki Jazz Piknik volt, amelyen az Audi divízióval karöltve közösen vettünk részt. A rendezvényen egy Audi RS e-tron GT került kiállításra egy MOON Wallbox Connect 22kW-os töltő társaságában.

1. Mennyibe kerül?

Az ár mindig nagyon összetett kérdés, ezt jól mutatják a Ti visszajelzéseitek is. Beszélgetéseinkből kiderült, hogy egyesek számára szinte elérhetetlennek tűnik egy ilyen gépjármű megvásárlása, míg sokatok jelenleg is hasonló kategóriájú autót vezet, ugyanakkor szívesen váltana egy elektromos modellre. Annak ellenére, hogy az utóbbiból van kevesebb, az eseményeken általában szeretünk olyan autókat kiállítani, melyeken keresztül be tudjuk mutatni cégünk csúcstechnológiás vívmányait. Szeretünk mosolyt csalni minden érdeklődő arcára, élvezettel figyeljük az elképedést az arcotokon egy egyedi megvalósítás kapcsán és örömmel szakmázunk mindazokkal, akik csakúgy az autók szerelmeseinek vallják magukat, mint mi magunk.

 2. "Gyönyörűek a vonalai"

Meglepő lehet, de ezt a mondatot számtalanszor hallottuk tőletek a Palóznaki Jazz Piknik során is. Teljes mértékben egyetértünk a szavaitokkal, az Audi RS e-tron GT tervezése szerintünk is páratlan a maga nemében, nem véletlen, hogy tervezője Marc Lichte egyenesen úgy fogalmazott a ceruza letétele után, hogy "élete legszebb vonalait húzta most meg." Nagy boldogság számunkra, hogy a Ti figyelmeteket is megragadta ez a különleges vizuális mestermű.

 

3. Hány kilométert képes megtenni egy töltéssel?

Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amit villanyautók kapcsán kapunk. Válaszként általában a gyári WLTP (személygépjárművek fogyasztási értékének európai szabvány szerinti mérési eljárása 2017 óta) adatokra szoktunk hivatkozni, melyre a legtöbben vissza kérdeztek: jó, de valójában mennyit tud?

A villanyautóknál a "hatótáv parának" nevezzük azt a nehezen leküzdhető jelenséget, amit a felhasználók csak akkor tudnak legyőzni, ha hosszabb ideig használnak villanyautót. Tény, hogy ha egy elektromos autót sportosan vezetünk, klíma és egyéb kényelmi extrák használatával, akkor a hatótávunk csökkeni fog. Ez azonban nem sajátosság, ez a belsőégésű motoros autók esetében is természetes. Amit egyszer takarékosan ki tudunk hozni egy tankból, máskor városi használat során, mindenféle kényelmi extra bekapcsolásával már nem, hamarabb villan fel a tankolás szükségét jelző ikon a műszerfalon.

Az RS e-tron GT WLTP hatótávja 472 Km. Ha minden adottságát kihasználjuk és igénybe vesszük a 3,3 másodperces 100km/h-ra történő gyorsulását, akkor ezt az adatot ugyan nem fogja tudni az autó, a hétköznapi használat viszont nem okozhat lényegi eltérést a hivatalos értékhez képest.

Tehát, a villanyautókkal megtehető kilométerek száma elég sok változós egyenlet, amiről egy külön cikket is lehetne írni, mi mitől, és hogyan függ pontosan. Ha Téged is érdekel, nézd meg további cikkeinket, ahol foglalkozunk a témával.

4. Milyen gyorsan lehet feltölteni?

Be kell vallanunk, ez a kedvenc kérdésünk, hiszen ehhez értünk a legjobban. A válasz itt sem olyan egyszerű. A villanyautók többségét kétféleképpen lehet tölteni. A töltés egyik fajtája az úgynevezett AC (váltakozó áramú) töltés. Ez a töltési forma a legelterjedtebb ma Magyarországon, hiszen ezek a készülékek jelentősen olcsóbbak, mint DC egyenáramú töltők. Ennek oka az, hogy a váltakozó áramból az autóba szerelt egyenirányító berendezés, másnéven fedélzeti töltőegység, készít egyenáramot.  Azonban ezek az egyenirányítók többfélék lehetnek. A Volkswagen konszern legtöbb elektromos autója 11 kW-os egyenirányítóval van felszerelve, mely így maximum ennyi töltési teljesítményt vesz fel, még akkor is, ha egy 22kW-os AC töltőoszlopra tesszük fel tölteni.

Az RS e-tron GT azonban nem véletlen a konszern egyik csúcsterméke, hiszen kérhető bele a 22 kW-os egyenirányító, amivel így megfelezhető a töltési idő, és akár 5 óra alatt feltölthetjük az otthonunkban is.

DC töltés esetén a "munka nehezét" a töltő végzi el, így az egyenáram egyenesen az autó akkumulátorába tud menni. Ennek köszönhetően jóval nagyobb töltési teljesítményt tud felvenni az autó akkumulátora. Egy átlagos villanyautó maximálisan 100-150 kW- al tud tölteni egyenáramról. Azonban a RS e-tron GT ebben is jóval meghaladja az átlagot, hiszen képes akár 270 kW töltési teljesítményt is felvenni, tehát otthon is akár kevesebb, mint 30 perc alatt képes 80%-ra feltölteni az autót.

További információkat az autók töltéséről az alábbi cikkben találsz:

Villanyautó töltése: A gyors mindig jobb?

5. Milyen teljesítménye van?

Az autóba szerelt 2 darab villanymotornak köszönhetően az autó összteljesítménye 440 kW, így több, mint 2000 kg-os tömeget 3,3 másodperc alatt repíti 100 km/h-ra. Ahogy azt az egyik kollegánk mondta: "hát ez képes átrendezni a belső szerveinket". Talán ez a mondat írja le legjobban az autó teljesítményét. Kívánjuk, mindenki élje át egyszer ezt a felejthetetlen élményt.

Az alábbi öt kérdés lefedi az érdeklődések 99%-át.

Köszönjük azoknak, akik odajöttek hozzánk kérdezni a töltőről vagy az autóról. Öröm a rendezvényeken látni az érdeklődő tekinteteket, választ adni a kérdéseitekre.

Egy klasszikussal zárjuk összefoglalónkat: Nincs rossz kérdés, csak olyan, amit fel sem teszel! Kérdezzetek bátran, akár a kitelepüléseken, akár a MOONCITY Pop-Up Store-ban, ahol csapatunk rendelkezésetekre áll.