Interjú
Nikolaos Komineas, Astypalea polgármestere

Astypalea, az intelligens és hosszú távon fenntartható sziget - interjú Nikolaos Komineasszal

Nikolaosz Komineas a közlekedés és az energiaellátás szén-dioxid-semleges átalakulásának egyik fő hajtóereje a görög Astypalea szigetén. Az interjú során a polgármester fő motivációit ismerteti, illetve betekintést kínál az átalakulás részleteibe.

Intelligens és hosszú távon fenntartható sziget

"Sok minden világszerte elsőként valósulhat meg Astypaleán"

Nikolaos Komineas az Astypalea -projekt egyik fő hajtóereje. Az interjú során a polgármester fő motivációiról beszél, kifejtve a helyi átalakulás részleteit.

Nikolaos Komineas a közlekedés és az energiaellátás szén-dioxid-semleges átalakításának egyik fő hajtóereje a görög Astypalea szigetén. Az interjú során a polgármester fő motivációit fejti ki és betekintést kínál az átalakulás részleteibe.

Nikolaos Komineas Astypalea szigetének polgármestere, egyben az "intelligens és hosszú távon fenntartható sziget" átalakulás elkötelezett támogatója

 Amint oly sokan, Komineas is látogatóként fedezte fel Astypaleát, mígnem úgy érezte, nem is akar már elmenni innen. Építész- és szociológus hallgatóként még 1979-ben, Athénból érkezett először a szigetre, ahol gyorsan barátokra lelt, akikkel rendszeres találkozókban is megállapodtak: a csapat minden év augusztus 15-én a sziget középső részén húzódó Maltezana Beach partszakaszán jön össze. Komineas a párizsi Sorbonne-on a környezet emberi pszichére gyakorolt hatásáról írta szakdolgozatát, s akkoriban még azért tért vissza Astypaleára, hogy részben itt folytassa kutatásait. "Végül be sem fejeztem a szakdolgozatom, annyira egyértelmű volt az eredmény: Astypaleán sokkal emberibb az élet, mint a nagyvárosban" - magyarázta a 65 éves polgármester. 1983-ban végül úgy döntött, a szigetre költözik, ahol építészként dolgozott, a polgármesteri láncot pedig 2019 óta viseli. Irodája szomszédságában találkoztunk Komineasszal, akit sokan szituációtól függően egyszerűen csak "Nikosznak" vagy épp "Polgármesternek" szólítanak.

 

Komineas úr, hogyan alakult ki a szén-dioxid-semleges sziget ötletéből az "Astypalea projekt"?

Meglehetősen összetett folyamat volt számunkra, kis önkormányzatunkban ugyanis mindössze néhány olyan munkatárs dolgozik csupán, aki egy ilyen komplex projektet is felügyelhet. Számomra, személy szerint, alig több mint másfél éve indult a "nagy utazás". Akkoriban épp az athéni Közlekedési Minisztériumban voltam, ahol kifejtettem, hogy elektromos buszokkal szeretnénk a tömegközlekedési hálózatot kiépíteni a szigeten. Ezzel párhuzamosan a vállalkozásfejlesztési ügyekért is felelős görög külügyi hivatal már kapcsolatban állt a Volkswagen Csoporttal és Herbert Diess-szel, s mindkét fél tenni kívánt a görög szigetek elektromos mobilitásáért. Úgy tűnik, épp a megfelelő időben voltam Athénban. Így történhetett, hogy Astypalea önkormányzata kapcsolatba került a görög külügyi hivatallal. Haladéktalanul munkához láttunk, bőséges információval látva el őket a szigetről: például hányan élnek itt, illetve hány és milyen autó üzemel nálunk. Nyolc hónap elemzés után az állam - a Volkswagen Csoporttal együtt - engedélyezte az Astypalea -projektet.

mmmmmm

"Jókor voltam jó helyen" - véli "Nikos", aki itt épp egy ID.4 kulcsait veszi át Herbert Diesstől, a Volkswagen Csoport igazgatótanácsának elnökétől

Ön szerint végül mi döntött e projekt javára?

Maga a tény, hogy az autógyártók, mint a Volkswagen Csoport is, átfogó átalakulásra törekednek. Néhány éven belül sok embernek már nehezére eshet saját autót tartani, s addigra talán könnyebb lesz csak akkor használni, amikor épp szükség van rá - egy órára, egy napra vagy egy hétre. A jövő az innovatív szoftverek mentén szervezett közösségi közlekedésről és autómegosztásról szól, újszerű üzleti modelleket alakítva ki.

Astypalea annak megfigyelésére is kiváló lehetőséget kínál a Volkswagen Csoport számára, mennyire működhetnek jól egy ilyen zárt és önálló rendszerben - valódi alternatívák nélkül - az olyan megoldások, mint például az igény szerint rendelkezésre álló transzferjárművek (shuttle-on-demand) és az autómegosztás. A mobilitási döntések sokkal kevésbé bonyolultak egy kis szigeten, mint a nagyvárosban. Nagy érdeklődésre tarthat számot a Volkswagen Csoport részéről, hogyan fejleszthetünk ki itt olyan innovatív közlekedési rendszereket, amelyeket el is fogadnak az emberek. Első tapasztalatainkkal a gyakorlati megvalósítást követően szolgálhatunk.

Ugyancsak meggyőződésem, hogy a Volkswagen Csoport megértette, immár elengedhetetlen az átállás a hosszú távon fenntartható gazdálkodásra - az emberiség, s így a nagyvállalatok számára is. Egyértelműen bizonyított már a klímaváltozás, és aligha állíthatunk elő akár autót, akár elektromos áramot úgy, mint a múltban. A vállalatoknak azonban azt is bizonyítaniuk kell az emberek felé, hogy valóban a jobb jövő, és nem csupán a pénz motiválja őket.

 

S mit gondolnak Astypalea lakói?

Meg kell mondanom, néhányan még mindig szkeptikusak szigetünkön. Sok olyan dolgot hallhattak a múltban, amelyek alapján egyszerűen nem áll össze a kép, most pedig először látni szeretnék, amint az ígéretek valósággá válnak. Jó példa erre annak kérdése, hogyan akarunk a jövőben energiát termelni Astypaleán. Azt mindenki megérti, hogy semmi értelme úgy forgalomba állítani elektromos autókat, hogy közben dízelgenerátorokat kell üzemeltetnünk az áramfejlesztésre. A szélturbinákkal szemben azonban nagy az ellenállás. A városi tanács most egyértelmű döntést hozott arról, hogy Astypalea nem termel majd több elektromos áramot annál, mint amennyi saját igényei kielégítéséhez szükséges. Nem lesz tehát nagy szélerőműpark, mint ahogyan más szigetekre vezető kábelek sem. Napelempark épül, amit egy szélturbina egészít ki.

Mindez mára egyértelművé vált, ami kétségkívül nagy lépés a jó irányba. A jelen, illetve a jövőben várható publicitás révén a projekt napról-napra világosabbá válik. Amint elindul az autómegosztó program, az emberek már láthatják, hogyan festhet a jövő. Lehet, hogy ez a jövő nem tetszik majd egyből mindenkinek, mégpedig számos okból. Az is lehet azonban, hogy elnyeri tetszésüket. Lakóink szempontjából az a fontos, hogy megértsék az előnyöket, és úgy érezzék, ötleteikkel maguk is közvetlenül befolyásolhatják a programot.

Astypalea jó úton halad, hogy intelligens és hosszú távon fenntartható szigetté váljon - mégpedig lakossága közvetlen bevonásával. Nemrég például napelempark és szélturbina létesítéséről döntöttek.

Hogyan integrálja az érintett iparágakat az új mobilitási koncepcióba?

Az átalakulás során magunk is hasonló kihívásokkal szembesülünk, mint Európa más részei. Az autókölcsönző cégek attól tartanak, hogy az autómegosztással új, külső vetélytársak jelennek meg, de a hatékony tömegközlekedési rendszerrel kapcsolatban is szkeptikusak. Érthető, hiszen, ha jól működik a rendszer, kevesebb turista bérel majd itt tartózkodása teljes időtartamára autót. Végül abban állapodtunk meg kölcsönzőcégeinkkel és a Volkswagen Csoporttal, hogy csakis velük együttműködésben alakítunk ki, illetve üzemeltetünk járműmegosztó szolgáltatást. Ebbe egyaránt bevonjuk helyi vállalkozóinkat és a Volkswagen generálimportőrét, a Kosmocart, s nem tervezünk önkormányzati üzemeltetésű járműmegosztó szolgáltatást.

Ugyanakkor egyértelművé tettük az autókölcsönzők felé, hogy számukra is kedvezőbb, ha nem ellenzik az elkövetkező változásokat, hanem már most foglalkoznak az elektromos mobilitásra tervezett átállással. Most például kedvező áron juthatnak Volkswagen modellekhez, amelyekhez az állam autóként akár 15 ezer eurós támogatást is nyújthat, a bontási prémiumot is beleértve. Ki tudja azonban, hogyan változik a program a jövőben. Mi történik, ha például néhány év múlva autókölcsönző cégeinknek hirtelen teljesen át kell alakítaniuk üzleti modelljüket, miközben nem készültek még fel a változásra? Ez esetben könnyen megtörténhet, hogy sok pénzzel nemzetközi cégek érkeznek a szigetre és kiszorítják őket a piacról. Nem mindenki látja ezt még, ám bekövetkezhet, ha vállalkozóink nem tesznek ellene. Most kell cselekednünk, amikor lehetőségünk nyílik rá.

Ami a tömegközlekedést illeti, egy magántulajdonú autóbusz-üzemeltető működik Astypaleán, aki az új "transzfer igény szerint" (shuttle-on-demand) rendszerben is részt vesz majd. Eddig csak a főszezonban üzemeltette buszhálózatát, az év további részében pedig semmilyen forgalma nem volt. Új közösségi közlekedési rendszerünkben már nem így lesz.

… és mi a helyzet az üzemanyagtöltő-állomások üzemeltetőivel?

Ha a helyiek a pénzügyi támogatás igénybevételével gyorsan elektromos autókra cserélik járműveiket, rohamosan csökkenhet a benzin és a gázolaj értékesítése. A nyilvános parkolókban azonban megállapodásunk szerint nem lesz gyorstöltő állomás, az üzemanyagkutak így a 20-30 perces elektromos feltöltés lehetőségét kínálhatnák ügyfeleiknek. Javaslatunk szerint támogatnánk is őket ennek kialakításában.

Őszintén szólva nem várok nagy bevételt a töltési üzletágtól. A főszezonon kívül mindössze 1330 ember él Astypaleán, a kialakított töltőpontok közül valószínűleg csak néhányra lesz ekkor szükség.

 

"Ki kell próbálnunk

dolgokat és meg kell

ragadnunk a lehetőségeket -

mint például az 5G-

technológia

esetében"

 

Nikolaosz Komineasz, Astypalea polgármestere

 

A helyiek legfontosabb bevételi forrása a turizmus. Úgy gondolja, az elektromos mobilitás e tekintetben is új lehetőségeket kínál?

Igen. A legtöbb látogató érintetlen hangulata miatt kedveli Astypaleát. Van itt valami tiszta, amit érdemes megőrizni. Ebben különbözünk sok más szigettől: itt a helyiek és a látogatók szoros kapcsolatban állnak egymással és a sziget nagyon biztonságos. Megvan az a közösségi érzés, amit máshol nem kapnak meg a fiatalok. Olyan vakációs úticélt szeretnének azonban, amely az ő értékeiket is tükrözi - azaz progresszív és környezetkímélő, a technika pedig sokat segíthet kombinálni e jellemzőket. Anélkül akarjuk megőrizni az emberi kapcsolatokat, hogy közben elmaradott hellyé válnánk és örömünkre szolgál, hogy vannak, akik osztoznak ezen értékeken - vendégek éppúgy, mint Astypalea időszakos és állandó lakosai. Ezt a fajta turizmust szeretném népszerűsíteni.

Végső soron az a célom, hogy meggyőzzem az embereket, töltsék az év nagyobb részét Astypaleán és éljenek itt, ami egyszerre erősítené közösségünket és a helyi gazdaságot. Ezért akarom megragadni ezt a lehetőséget. Közlekedési rendszerünk például 5G-technológiát is igényel a jövőben, az 5G pedig sokak számára tenné lehetővé, hogy Astypaleáról dolgozzanak, ami jelenleg nem megoldható. Reggelente például sétálhatnak a tengerparton, vagy épp túracipőt húzva megmászhatják valamelyik hegyet, miközben a sziget lágy és tiszta levegőjét szívhatják és nagyon biztonságos környezetben mozoghatnak - majd egyszerűen hazamehetnek dolgozni. S tehetik mindez annak tudatában, hogy olyan helyen élnek, amely támogatja a hosszú távú fenntarthatóságot és megóvja nagyrészt még érintetlen környezetét.

Ennek megvalósításához azonban a projektnek egyértelműen működnie kell, megmutatva az embereknek, hogy igenis vannak alternatívák a jelen helyzetre. Ki kell próbálnunk dolgokat, és arra is készen kell állnunk, hogy közben felülvizsgáljuk és akár adaptáljuk is őket. Sok minden elsőként valósulhat meg a közeljövőben Astypaleán - vagy talán az egész világon először -, ha azonban csak a problémákat látjuk, végül semmin sem változtatunk.

 

1 ID.4 - Elektromosenergia-fogyasztás, kombinált (kWh/100 km): 16,3-15,5; szén-dioxid-kibocsátás, kombinált (g/km): 0; gazdaságossági besorolás: A+++