Minden, amit az otthoni elektromos autó töltésről tudnod kell

 

 

A belsőégésű motor és az elektromos hajtás első komoly összecsapását 100 éve az előbbi azzal tudta megnyerni, hogy a hosszabb utakon gyorsabb újratöltést tudott biztosítani az autós számára. A tankolást viszont egy évszázad alatt sem sikerült olyan kényelmessé és egyszerűvé tenni, mint amit már a XX. század elején is élvezhettek az elektromos autók tulajdonosai.

Az elektromos autók töltése ugyanis a legtöbb háztartásban vagy munkahelyen akár különösebb műszaki fejlesztés nélkül is megoldható. Mindössze egy jó minőségű, szabályosan kiépített konnektorra van szükség az autó közelében, és az autóhoz adott EVSE (electric vehicle supply equipment - elektromos jármű ellátó eszköz) segítségével éjjelente vagy munkaidő alatt vissza lehet pótolni a naponta elhasznált energiát. Ezek az általában 10 A-es, tehát 2,3 kW teljesítményű eszközök 10 óra alatt (mondjuk este 9 és reggel 7 között) 100-150 km-re elegendő energiát tudnak visszatölteni az akkumulátorba, ami az autósok többségénél minden reggelre vagy munkaidő végére teletöltött akkumulátort eredményez. Ha az autó egy átlagos napon nem megy többet 40-50 km-nél, akkor a töltés még ennyi időt sem igényel.

Fontos azonban figyelembe venni, hogy ez az akár 8-10 órán át kiszolgált magas teljesítmény valóban jó minőségű konnektort és vezetékezést igényel, ezért az elektromos autó használatba vétele előtt mindenképpen érdemes a kiszemelt konnektort villanyszerelővel ellenőriztetni. A szabálytalanul bekötött, vagy rosszul méretezett kábelek - sajnos akadtak "szakemberek", akik sajátosan értelmezték az előírásokat - a konnektor megolvadását vagy extrém esetben tüzet is okozhatnak. A hosszabbítóról való töltés általában nem javasolt - előre szerelt, barkácsáruházas töltőről szigorúan tilos! -, de szakember által szabályosan méretezett, és kimondottan erre a célra gyártott kábellel természetesen biztonságosan megoldható. A hosszabbítót azonban minden esetben le kell tekerni, mert a feltekert vezetékek egymást fűtve túlmelegedhetnek és tüzet okozhatnak.

 

A villanyautó töltéshez többnyire nem indokolt extra teljesítmény kiépítése, hiszen már léteznek olyan intelligens töltők, amelyek a ház áramigényét figyelembe véve tudják szabályozni a töltési teljesítményt. Így ha a háztartásban felkapcsolnak egy fogyasztót, akkor arra az időre a töltés teljesítménye csökken, majd a fogyasztó lekapcsolása után visszaáll a magasabb értékre. Mivel éjszaka a háztartások fogyasztása minimális, a mindennapokban ez a töltés időigényét nem befolyásolja számottevően.

Szeretnéd könnyen, gyorsan és biztonságosan tölteni elektromos autódat? Akkor válassz a MOON Power termékei közül!

A cikk a Villanyautosok.hu-val együttműködésben készült.