Így tervezd meg a hosszabb villanyautós utazásaid!

 

 

Bő száz évig a villanyautók elterjedésének a gátja az akku töltési sebessége volt. Az áttörést a lítium-ion akkumulátorok megjelenése eredményezte, amit már 20-30 perc, vagyis egy út közbeni megállás szokásos ideje alatt több száz km-re elegendő energiával lehet feltölteni. Így már nem jelent valódi időveszteséget az autó töltése, csak arról kell gondoskodni, hogy amíg a sofőr és az utasok felfrissülnek, addig az autó is töltődjön.

Ismerd meg az autód!

Ha még sosem használtál nagy teljesítményű töltőket, akkor ha van rá lehetőséged, próbálj ki egyet még indulás előtt. Érkezz lehetőleg 10% vagy alacsonyabb töltöttségű akkuval és figyeld meg, hogy milyen töltöttségi tartományban a legmagasabb a töltési teljesítmény (jellemzően 10% és 60% között lesz). Ökölszabályként elmondható, hogy az autók többségét nem érdemes 70-80% fölé tölteni, ha kellően sűrű töltőhálózatú útvonalon haladunk, és sietni akarunk. (Persze vannak kivételek, hiszen például az Audi e-tron 90%-ig nagyon gyorsan tölt.)

Ismerkedj meg a töltőhálózattal!

Hosszabb úton, ha fontos, hogy a lehető leggyorsabban odaérj, akkor válassz 100 kW-nál nagyobb teljesítményű töltőket. Nyugat-Európában a legismertebb ilyen egységes hálózatot az Ionity építette, amely több mint 400 helyen kínál egyetlen regisztrációval igénybe vehető töltési lehetőséget. Kelet-Európában a legegységesebb hálózatot a MOL üzemelteti, aminek a töltőoszlopai a nemzetközi főútvonalak mentén átjárhatóvá teszik Csehországot, Szlovákiát Magyarországot, Horvátországok, Szlovéniát és Romániát.

Természetesen minden országban vannak nagyobb, egységesebb hálózatok, ezek töltőinek elhelyezkedéséről érdemes előre tájékozódni, mint ahogy a célállomásunknál elérhető lassú AC (váltakozó áramú) töltési lehetőségekről is.

Készülj fel a töltők indítására!

Nincs annál bosszantóbb, mikor ott áll az ember egy töltő előtt lemerült autóval, és nem tudja elindítani a töltést. Az Audi és a Volkswagen a saját vásárlóinak e-tron illetve WeCharge kártyát biztosít a vevőinek, így nekik ezzel nem nagyon kell foglalkozniuk, hiszen a kártyájuk Európa szerte több százezer töltő indítására alkalmas (de azért érdemes a kiszemelt töltő szolgáltatójánál ellenőrizni, hogy elfogadja-e az adott kártyát). A többiek megúszhatják ezt a kellemetlen kalandot, ha még az otthonuk nyugalmában előre regisztrálnak a szükséges szolgáltatók rendszereibe vagy egy kiterjedt roaming kapcsolati hálóval rendelkező szolgáltatóhoz. Ez többnyire ingyenes, de érdemes időben elkezdeni, hogy ha a folyamatnak átfutási ideje van (akár jóváhagyás, akár fizikai kártya postázása), akkor az se legyen akadály. Külföldi utazásnál célszerű mérlegelni, hogy érdemes-e minden külföldi szolgáltatóhoz beregisztrálni (olcsóbb), vagy megoldható a töltőindítás roaming keretében (kényelmesebb). Végül, ne felejtsd el betenni az autóba az RFID kártyát/tokent, mert előfordulhat, hogy egyes töltők csak ezzel indíthatók, applikációval nem.

Tervezz konkrét utat!

Ez a folyamatnak az a része, amitől a legtöbben tartanak, pedig ez talán a legkönnyebb lépés. A mai modern villanyautók ma már a cél beírása után automatikusan meg tudják úgy tervezni az utat, hogy ha szükséges, akkor útba essen a szükséges számú és teljesítményű töltő is. A szoftver általában azt is megmondja, hogy az adott töltőhöz milyen töltöttségi szinttel érkezünk, és ott kb. hány percet kell várjunk, illetve hogy az adott készüléket melyik szolgáltató üzemelteti.

Ha szeretnénk egy második véleményt vagy alternatív útvonalat, akkor érdemes az A Better Route Planner (ABRP) szolgáltatáshoz fordulni, ahol a típus és néhány preferencia megadása után nagyon részletes útvonaltervet kapunk.

Indulj tele akkuval!

Ha induláskor nincs tele az akku, akkor az első megállóra a kelleténél sokkal hamarabb szükség lehet, ami könnyen rányomhatja a bélyegét a társaság hangulatára. Érdemes indulás előtti este töltőre tenni a kocsit, hogy reggel tele akkuval lehessen útra kelni.

Válaszd meg a helyes sebességet!

Ha az út során elérhetők 100 kW-nál nagyobb teljesítményű töltők, akkor a mai modern autókkal bátran lehet autópálya tempóban (130 km/h) közlekedni. Ahol viszont ilyen töltők nincsenek, ott érdemes megfontolni a sebesség mérséklését. Lassabban (pl. 110 km/h) vezetve 15-25%-kal kisebb a fogyasztás, így emiatt egységnyi út után kevesebb energiát kell visszatölteni az akkumulátorba. A lassabb tempó idővesztesége gyakran eltörpül a lassú töltő miatt megduplázódó töltési időhöz képest.

Ne tölts az ideális tartományon kívül

Ha már ismered az autód, akkor tudod, hogy hány százalékig tölt gyorsan. Egyik autót sem érdemes 100%-ra tölteni, hiszen sokszor az utolsó 20% betöltése annyi idő, mint az első 80%-é. Ha a következő töltő eléréséhez nem feltétlen szükséges, és nincs egyéb elfoglaltságod az adott helyen (pl. ebéd, vacsora), akkor ne tölts tovább, ha jelentősen lecsökkent a töltési teljesítmény. Lassabb, 50 kW-os töltőkön a teljesítmény később, akár csak jóval 80% fölött esik a maximális teljesítmény alá, így ott akár kifizetődő is lehet hosszabb töltést beiktatni.

Szeretnéd könnyen, gyorsan és biztonságosan tölteni elektromos autódat? Akkor válassz a MOON Power termékei közül!

A cikk a Villanyautosok.hu-val együttműködésben készült.