Igaz ez? Az elektromobilitás több ezer munkahelybe kerül? Ami igaz: Az e-mobilitásban nagy értékteremtő és foglalkoztatási potenciál rejlik.

Az elektromobilitás ökonómiai szempontból is sokat vitatott téma. A "dízelvita" ezt kifejezetten bizonyítja. Jelenleg számos munkahely kapcsolódik a meglévő autóipari és beszállítói struktúrához, de mint számos egyéb, jelenleg változás alatt álló területen - például az energiaellátás, vagy a digitalizáció - a közlekedési szektorban is érvényes az, hogy az átalakulás egy esély, amit innovációval és okosan kell gazdaságosan kiaknázni.

 

 

Az e-mobilitás sok munkahelyet teremthet!

Az egész világon elterjedt tévhit, hogy az e-mobilitás nemzetközi megerősödése tönkreteszi a belföldi gazdaságot. Ennek épp az ellenkezője igaz. A Klíma és Energia Alap egyik tanulmánya szerint Ausztriában 2030-ig előreláthatóan összesen akár 33 900 új munkahely keletkezhet és 3,1 milliárd euro értékteremtés mehet végbe általa.

 

Az osztrák ipar kihasználhatja erősségeit

A Németországgal szoros kereskedelmi kapcsolatot ápoló osztrák járműipar számára az e-mobilitást potenciális lehetőségként kell felfognia a járművek, az infrastrukturális megoldások és a termelési technológiák egyes komponenseinek és részkomponenseinek tekintetében.

Ahogyan a tanulmány szemlélteti, az osztrák ipar erősségei előnyöket eredményeznek a legfontosabb hagyományos és e-mobilitásra vonatkozó komponensek esetében. A piaci megjelenéskor az elektromos hibrid koncepciók (HEV, PHEV) lesznek túlsúlyban, amelyek az autóipari termékek széles palettáját fedik le. A műszaki fejlesztések a hatótávolság növekedéséhez és alacsonyabb költségekhez vezetnek az akkumulátoros, tisztán elektromos járműveknél, ami hozzájárul ahhoz, hogy ezek a termékek versenyképesebbek legyenek. Ez felgyorsítja ezen járművek elterjedését, és egyúttal növeli annak a kockázatát, hogy a hagyományos technológiákhoz ragaszkodó vállalatok kihullanak az autóipari értékteremtésből.

Következtetés: Az elektromobilitás nagy értékteremtő és több foglalkoztatási potenciált hordoz magában.

 

Forrás:
Klima- und Energiefonds Studienergebnisse