A nagy kisérlet

Egy igazán izgalmas kísérleti projektbe kezdett a Volkswagen a fenntarthatóság jegyében, hiszen a Volkswagen ID.3 és Volkswagen ID.4 akkumulátorait használják fel újra, amivel a lakónegyedek gyorstöltő infrastruktúráját szeretnék fejleszteni. Ezzel ugyanis praktikusan, költséghatékonyan és hasznosan tudják alkalmazni a használt cellamoduljaikat, amik így új életre kelhetnek. 

A Volkswagen zwickaui járműgyárában július 14-én helyezték Szászország elsőként üzembe az a gyorstöltő-parkot, ami az ún. Energiatároló konténerből (Power Storage Container) nyeri energiája nagy részét. Technológiailag ez egy óriási töltéstároló rendszer, amit 570 kWh együttes energiatároló képességgel bír és összesen 96 cellamodul alkotja. 

Mindez azért fontos, mert alacsony helyi hálózati teljesítményszint mellett is szinte bárhol könnyen kiépíthető vele az a gyorstöltő-infrastruktúra, ami felettébb hasznossá teszi a lakónegyedben élők számára. Ráadásul hosszú távon fenntartható megoldásról beszélünk, ugyanis a rendszerbe épített modulok korábban a Volkswagen ID.3 és ID.4 előszériás példányainak akkumulátorai voltak. 

A Volkswagen Sachsen pénzügyi és kontrolling-igazgatója, Karen Kutzner kiemelte, hogy az akkumulátorok újbóli felhasználása a jövő egyik fontos témája, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az elektromobilitás még szélesebb körben elterjedhessen. Szerinte ilyen innovatív ötletekre van szükség ahhoz, hogy új lendületet adhassanak a gyorstöltő-infrastruktúra nagyjelentőségű fejlesztésének.

Leginkább azért igaz ez az új, nagyméretű akkumulátor tároló-rendszerükre, mert a transzformátorállomásokkal szemben anélkül tud biztosítani rövid idő alatt sok energiát, hogy az átlagosnál jobban terhelné a helyi elektromos hálozatot. Emellett az energia ideiglenes tárolásával alacsonyan tarthatóak az alapköltségek. 

A zwickaui üzemhez telepített töltőpark négy, egyenként 150 kW teljesítményű töltőállomásból áll, amik igény szerint 75 kilowattra oszthatók tovább, így akár nyolc jármű is tölthető velük egyidejűleg.

Az elektromos áramot többek között a szomszédos napelem-rendszerből nyerik. Mivel a Volkswagen Sachsen már 2017 óta zöldáramot használ, minden járművet száz százalékban megújuló forrásból származó energiával tölthetnek. Az év végére várhatóan már összesen három gyorstöltő park fog üzemelni a gyár területén.