5 tipp az elektromos autó életének meghosszabbításához

Az elektromos autók nem olcsók, így érthető, ha a friss szerzeményt tulajdonosaik szeretnék a lehető legjobb állapotban megőrizni. Szerencsére ez azért nem olyan bonyolult feladat, néhány apróságra odafigyelve - de ezekhez nem görcsösen ragaszkodva - akár 10-15 év múlva is hűséges társunk lehet a villanyautó.

Ne tedd minden alkalommal töltőre!

A lítium-ion akkumulátoroknál nincs memória effektus, így feltöltés előtt nem kell teljesen lemeríteni őket. De természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden 5-10 km-es út után hazaérve érdemes töltőre tenni. Az a legjobb, ha az akkumulátor töltöttségét a hétköznapokban 30 és 80% között tudjuk tartani. De az se aggódjon, aki rendszeresen 10%-ig meríti az autóját, vagy minden nap kénytelen 100%-ra tölteni. A gyártók szerencsére gondoltak erre, és az elektronika védi az akkumulátort.

Ne tárold 100%-ra töltve!

Viszont azt nem tudja az elektronika sem kitalálni, hogy mikor nem fogjuk akár napokig használni az autót. Ha ilyet tervezünk - mondjuk egy külföldi repülős nyaralás miatt -, akkor érdemes az autót 50-90%-os töltöttségi tartományban hagyni a parkolóban. Ez kevésbé stresszeli az akkut, mint a 100%-os töltöttség. Természetesen akkor sincs katasztrófa, ha néha 100%-ra töltve áll az autó egy darabig. A lényeg, hogy rendszeresen ne maradjon napokig teletöltve és a töltőre kapcsolva az autó.

 

Ne hagyd teljesen lemerülve!

Ugyanígy nem szeretik a lítium-ion akkuk azt sem, ha sokáig teljesen lemerülve állnak. Egy-egy alkalom nem gond, de érdemes elkerülni, hogy ez rendszeresen megtörténjen. A teljes, megállásig való merülést is illik elkerülni, illetve ha 20% alatti töltöttséggel érünk célba, akkor érdemes minél előbb rátölteni.

Parkolj vele árnyékba!

A lítium-ion akkuk egyik legnagyobb ellensége a magas hőmérséklet. Éppen ezért van már szinte minden modern villanyautóban aktív hőmenedzsment, így a rendszer mindig a lehető legjobb hőmérséklet-tartományban tudja tartani a cellákat. Ettől függetlenül, ha tehetjük, akkor érdemes árnyékban parkolni az autóval. Természetesen nem fog tönkremenni az autó, ha csak a napon tudunk megállni, de mindenki jobban jár, ha kevesebb energiát kell a kabin és az akkupakk hűtésére fordítani.

A közhiedelemmel ellentétben a hideg nem teszi tönkre az akkumulátort. Igaz, hogy hidegben csökken a megtehető hatótáv, de az akkumulátor ilyenkor sem károsodik.

Ne aggódj a villámtöltés miatt!

Fizikaórán mind tanultuk, hogy az akkumulátorok nem szeretik, ha nagy teljesítménnyel töltik őket. Ez igaz is a hagyományos, savas ólomakkumulátorokra, de épp az újabb akkutechnológiák gyorstöltés lehetősége tette lehetővé, hogy megjelenjenek a mai villanyautók. A modern lítium-ion akkumulátorok a mai akkukezelő technológiákkal és hűtési rendszerekkel kiegészülve nagyon precíz módon képesek az akkumulátort a megfelelő állapotban tartani. Az akku hosszú élettartamának pedig pontosan ez a kulcsa. Az elméletet a naponta többször villámtöltött Volkswagen ID.3, ID.4 és ŠKODA ENYAQ iV taxik a gyakorlatban is igazolják. Nem kell tehát félni az autók gyakori villámtöltésétől, nem fogja tönkretenni az akkumulátort.